10.4.13

Aftentur og blogtanker om zapperkultur


Jeg trængte simpelthen sådan til frisk luft den anden aften, og nok egentlig også alenetid, så jeg cyklede en lang aftentur langs fjorden. Ud over at det er en virkelig fin tur, så er der noget nærmest meditativt over at sidde på bænken, dér helt ude på pynten, hvor der er helt stille og mennesketomt.

Mens jeg var fascineret af skumringsmotiverne og legede med kameraet slog en ting mig, som jeg egentlig har vidst længe. Jeg evnede simpelthen ikke bare at være i øjeblikket. Uanset hvor meget jeg forsøgte så var tankerne på strejftur, og det var særligt mod insta og potentielle blogindlæg. Måske er der ikke noget galt i det, men alt det bloggeri har bare den hage for mig, at jeg simpelthen får så svært ved bare at fokusere på nuet - for der er altid nye insta opdateringer, nye kommentarer, nye indlæg. 

Der er skrevet mange tykke bøger om, at det er en zapperkultur vi lever i, og jeg har da også ædt mig igennem min andel af tekster omkring moderniteten, sen-moderniteten, post-moderniteten, refleksivitet og hvad har vi ellers. Men jeg har altid haft et lidt distanceret forhold til det, da valgmulighederne, samfundets kompleksitet, ungdomskultur og zapperkultur blandt andre har været et analyseværktøj. Men lige dér på bænken ramte det mig, at jeg virkelig selv er underlagt det.

Hvordan det med zapperkultur? Jo, selv når jeg leger med pigerne smutter tankerne væk. Når jeg kører bil. Når jeg sidder på en bænk med smuk udsigt. Før jeg går i seng. Lige når jeg står op. Altid er telefonen lige en armslængde væk. Jeg synes faktisk det er en stor pris at betale også selvom det er helt frivilligt. Der er med garanti mange andre end mig som zapper mentalt rundt, som får sværere ved at fokusere og som ikke fordyber sig på samme måde. Ud over det åbenlyse at lave lidt spilleregler for mig selv for, hvor meget jeg må være på, så tænker jeg også, det kunne være interessant at dykke ned i pilates, yoga og meditation? Pilates har jeg før været rigtig glad for, så det burde være nemmest at gribe fat i igen...?

For det ikke skal være løgn, og lidt som prikken over i'et, så tænkte jeg faktisk på blogindlægget her, som jeg ville skrive, på meget af cykleturen hjem. Heldigvis, hvis man kan sige det, så var der mindst lige så koldt som der var smukt. Så mine forfrosne fingre fik da tankerne drejet lidt væk, hvor jeg (næsten) seriøst overvejede hvor meget der mon skulle til, før de faldt af. Næste gang husker jeg vanter og et sind uden én eneste tanke. :)

28 kommentarer:

 1. Smukt indlæg og hvor har du ret! Vi har faktisk lige skrevet opgave om det i dansk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Og hvor er det fint at I også har fundet det relevant opgavemæssigt. :)

   Slet
 2. Beautiful photos :) xo

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks Susi. I am glad that you so often take your time to comment my blogposts. :)

   Slet
 3. Smukke billeder Maiken og gode tanker. Dem har jeg også gjort mig meget :) tænker meget over det ift at man gerne vil opdrage ens børn til at kunne andet end at sidde foran pc osv, men hvordan det hvis man altid selv Checker sin Tlf. Jeg synes også der er noget endnu mere zapning over IG selvom det også er rigtig fedt og frivilligt som du skriver. Men pludselig er der endnu flere ting og billeder og se og forholde sig til i stedet for dejlige blog indlæg med store billeder som dit her. Og ens blog dør også lidt både ift end egne indlæg men også ift kommentarer, synes du ik? Man bliver sådan lidt afhængig af lige at se hvad andre har postet og som du siger er tid og det at være til stede jo det vigtigste. Så det er gode tanker du gør dig :) jeg prøver at frigøre mig lidt men har samtidig også en trang til at se alle de skønne ting i laver og blive inspireret - evig kamp :)
  Ha en dejlig aften. Nu vil jeg ligge telefonen fra mig ;)
  Kh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rigtig gode tanker retur. :) Jamen, du har fuldstændig ret ift. børneopdragelse. Der får jeg jo helt dårlig samvittighed nu.

   I forhold til balancen mellem IG og blog, så synes jeg det er lidt af en kunst, som jeg ikke ved om jeg mestrer endnu. Jeg kan egentlig godt lide spontaniteten, de små ting og øjeblikket ved IG, men kvaliteten er også mere svingende (og det gælder også mig selv). Dog får jeg mere en fornemmelse for personerne bag, og det synes jeg er enormt hyggeligt. Nogle gange kan jeg få helt dårlig samvittighed over, at jeg er mere opdateret på IG-venners liv og levned end mine IRL veninder. Det er da lidt mærkeligt.

   Jeg har også en tilbøjelighed til ikke at kommentere de fine blogindlæg, da jeg jo ofte har set en snas på IG. Og dét synes jeg er en skam, da der er langt større arbejde ved at lave et godt blogindlæg tekst og billedmæssigt.

   Slet
  2. Så enig Maiken :) jeg har det på nøjagtig samme måde både i forhold til det med at have set sneak peaks, at man ser lidt mere af personerne og at man nogle gange er mere opdateret på blogvenner end irl venner.
   Jeg ved selv ikke lige hvad jeg vil gøre med tankerne, og hvordan man lærer sig selv bare at være her, men tænker at første skridt jo er erkendelse :)
   Men dejligt at læse dine tanker. Sådan en aften cykeltur er jo også en fantastisk måde at sætte gang i tankerne på og nyde synet af alt det smukke omkring os. Den bjørneklo er da lige til billedevæggen!
   :)

   Slet
 4. Kender du mindfulnes meditation? Det baserer sig på gammel budistisk tradition, men er også anerkendt som evidensbaseret behandling af bl.a. stress og depression inden for konventionel medicin. Det er meget nede på jorden, ikke noget religiøst eller hokus pokus, men har netop fokus på at være tilstede i nuet i stedet for at være tusind andre steder i tankerne. Bogen "Mindfulness, a practical guide to finding peace in a frantic world" af Mark Williams og Danny Penman handler netop om hvordan helt almindelige moderne mennesker kan blive mere nærværende og tilfredse og mindre udmattede, stressede og bekymrede (man kan evt.læse mere på frantic world.com)
  Jeg kender alt for godt de tanker du beskriver, og synes netop mindfulness har været et meget konkret og brugbart værktøj, så tænkte det måske kunne være noget for dig...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for dine forslag. Karsten har en bog om mindfulness meditation derhjemme, men jeg ved ikke om det er den du foreslår. Det var blandt andet det jeg tænkte på, da jeg skrev min kommentar. Jeg må lige tjekke op på hvilken det er og kigge på den du nævner. For mig hænger mindfulness, yoga, meditation og pilates lidt sammen, da de jo alle arbejder med at få et fokuseret styrket sind (og krop). Det er måske bare lidt mere i tidens ånd med mindfulness? Uanset hvad synes jeg det er rigtig interessant, og navnligt fordi det skulle være gavnligt på så mange fronter af livet.

   Den store udfordring er i virkeligheden at få handlet på det, da gode intentioner indimellem har det med ikke at blive realiseret. :)

   Slet
 5. Ps er starter på yoga i år og det er super cool synes jeg, gode tanker og øvelser man kan tage med i hverdagen. Fx nogle gange bare at betragte ens krop og tanker og acceptere dem, i stedet for hele tiden at tænke over at ændre det. Tror også du ville synes det var spændende :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har prøvet forskellige former for yoga, pilates, Chai chi, men jeg må indrømme at mit temperament er absolut til det mere tempofyldte. I en lang periode gik jeg fast til et bodyflow hold, som koblede de tre former og det var helt perfekt for mig. Der var mange gode sidegevinster ved det, og en god kropsholdning var en af dem. Faktisk gik jeg til det hele graviditeten med Ingrid, og stoppede først den dag jeg ramte termin. Men det var nu altså også ret hårdt, og så sej var jeg slet ikke under anden gravi.

   Lige nu er jeg ikke medlem af fitness, og jeg kan godt mærke (nu hvor jeg skriver om det) at det savner jeg faktisk. En løbetur og svømmetur (som jeg gør nu) bliver bare aldrig det samme for mig. Det er fedt at du kommer af sted.

   Slet
 6. Smukke billeder. Især closeup'et af bjørnekloen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også mit favoritbillede. :)

   Slet
 7. Wow, nogle flotte billeder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vejret og omgivelserne var også så ualmindelig smukke, at billederne næsten tog sig selv. :)

   Slet
 8. Dejligt indlæg, som giver ting til eftertanke. Jeg har telefonen alt for tæt på, bloggen alt for meget i focus - jeg tror, at jeg vil give mig mere ben til nuet, eller i det mindste prøve på det.

  Tak for tankerne - og de gode billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejlig feedback, Anna. Det er så nemt at blive revet med, og det svære er at huske alt det andet i livet, som også fortjener fokus.

   Slet
 9. Du har ret. Du har så evigt ret. Jeg lå selv i går aftes og planlagde blogindlæg frem i tiden, selvom jeg burde slappe af med et tomt hoved og dysse mig selv i søvn til min mands åndedræt. I går tjekkede jeg ikke instagram en eneste gang, og det syntes jeg var hårdt. Hvilket jo er tåbeligt. Du har ret, og vi (jeg!) har meget at forbedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe, jamen jeg havde også på fornemmelsen, at jeg ikke var den eneste som havde det sådan. ;)

   Jeg har indimellem regler om at lægge telefonen i et andet rum, og så må jeg IKKE tjekke den. Men for pokker hvor er det svært. Selvom jeg ikke tjekker den, så kredser mine tanker jo om det! Det er netop det jeg mener med zapperkultur. Det er så nemt lige at smutte væk fra øjeblikket, fordi man skal følge med 1000 andre steder også. Og det er lidt dumt, men svært at lade være. :)

   Slet
 10. Rigtig smukke fotos Maiken. Og sikke et godt og meget vedkommende indlæg. Jeg synes heller aldrig rigtig jeg formår at VÆRE i nuet og BLIVE i det, uden dog at dvæle for længe.... det er en spøjs tid vi lever i. Jeg tænker af og til om man burde trække stikket på noget af alt det elektroniske, leve en smule mere beskedent og måske endda lidt primitivt, omend bare for en tid. For at opleve og indsnuse nærheden og roen. Der er flere end du, som længdes efter den indre ro...men meditation er da sikkert et godt skridt på vejen:-)
  Kh. Malene

  PS. Nu får vi ikke spist den frokost...jeg havde sidste dag på Uni i dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine ord. :) Jamen, det er da også lidt underligt at begribe, hvorfor det er så svært at være i nuet og blive i det. For selvom eksperter udtaler, at nutidens unge (som vist ikke er os) sagtens kan navigere mellem mange ting på én gang og zappe rundt, så vil jeg vove den påstand, at det er på bekostning af koncentration og være i nuet. Faktisk kom jeg til at tænke på en jeg kender, der en gang om året tager på en svensk yogalejr, hvor man ikke har elektronik tilgængelig OVERHOVEDET i 14 dage og kun laver yoga. Det ville jeg nok ikke gøre, men jeg synes hans beretninger om den indre ro han finder i løbet af perioden er meget fascinerende.

   Jobskiftet kom for mit eget vedkommende så hurtigt, så det var SÅ ærgerligt at frokosten ikke blev til noget. Hvor skal du da hen? Det overrasker mig meget at du stopper. (du kan bare maile, hvis du ikke vil skrive det her. :))

   Slet
 11. Wow sikke en aften - vildt flotte billeder - og gode tanker!! Jeg har det sådan, at der er dage, hvor jeg synes det lige bliver for meget, så logger jeg mig helt ud et par dage og lægger telefonen væk. Det er en befrielse - og så er det hyggeligt at vende tilbage og se hvad folk har fanget i deres linse :) Go weekend til dig maiken kh mille

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også en helt utrolig smuk aften. :)

   Jeg prøver også indimellem at "logge ud" og så bare fokusere på nuet. Det er som du siger nemlig helt en befrielse indimellem, og lige så hyggeligt at "logge ind" igen. Men det er bare ikke så ofte jeg får gjort det. Det er helt klart en balancegang, som vil være godt at mestre.

   Slet
 12. Sikke nogle smukke billeder Maiken:-)

  SvarSlet
 13. Rigtig fint og tankevækkende indlæg! Jeg kunne se meget af mig selv og min hverdag i dine ord.... Ha en dejlid dag <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Michala. Jeg er meget glad for at mine tanker også vækker noget i jer andre bloggere, og giver en stund til refleksion. :)

   Slet
 14. Det er virkelig nogle flotte billeder, du har fået taget! WAUW ;) Og dine tanker, kunne ha været mine. KH K;)

  SvarSlet